woensdag 6 november 2013

Gratis complete bescherming met Comodo Internet Security Premium

Over Comodo heb ik het hier 6 jaar geleden al eens gehad met een artikel over de beste firewall ter wereld.
En ik ben heel blij dat ik de kennismaking met deze ontwikkelaar, met als missie ‘het creëren van vertrouwen online’, weer vernieuwd heb.
Want die firewall is er nog steeds en al geruime tijd ook geïntegreerd in Comodo Internet Security.
Dezelfde robuuste portier en uitsmijter aan de digitale deur is voor iedereen in een ijzersterke gratis Security Suite beschikbaar!
Kijk hier maar eens bij de testresultaten op Matousec! Dan ga je jezelf toch afvragen waarom je zou betalen voor de concurrentie
al hackers bij wijze van spreken kennelijk gewoon binnen kunnen wandelen? 
Bovendien zit  Comodo ook nog eens vol zit met geavanceerde technologie, waar je bij andere ontwikkelaars (extra) voor moet betalen!

En dat begint al met de installatie: zo kun je gratis gebruik maken van Commodo’s wereldwijde netwerk van Secure DNS Servers voor veiliger en sneller
Internetverkeer.
Natuurlijke kiezen we er ook voor om in de wolken te gaan om de protectie te verbeteren en daar helpt je tenslotte anderen en jezelf mee.
Je kunt desgewenst ook Yahoo als standaard zoekmachine gaan gebruiken.
Een aardige optie is tevens PrivDog dat naar wens voor meer privacy tijdens het surfen zorgt en je emailadres beschermt tegen spam. Klik hier voor Engelstalige uitleg.
Na de installatie (of als je op een andere locatie komt) wordt ook het netwerk gedetecteerd en moet je een keuze maken:



Je ziet na installatie ook meteen de Comodo Widget op je bureaublad verschijnen.
Iin de linker afbeelding, is de virusdatabase nog niet bijgewerkt en is het system dus in gevaar. Rechts is alles inmiddels in orde.
De widget biedt toegang tot de hoofdinterface en een aantal functies en presenteert meteen een staaltje techniek van Comodo.
Als je bijvoorbeeld op het middelste blauwe icoontje van de eerste rij klikt, kom je in de Virtuele Kiosk
Dit is een compleet afgeschermde veilige omgeving, een virtuele computer binnen je computer.
Je kunt er Windows programma’s in draaien, maar ook Apps uit de Chrome App Store in installeren in de Tablet Modus (bereikbaar via instellingen of
schakelen via de gele pijl)
Bestanden die gedeeld worden in de Windows- en Kioskomgeving worden opgeslagen  in de ‘Shared Space’ 
Dit is een speciale een speciale map op drive C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Shared Space 

imageimage

De Kiosk: Desktop Modus en Tablet Modus (klik op afbeeldingen voor grote versie)
Gebruik de Kiosk voor:
* veilig surfen: malware en virussen kunnen je computer en besturingssysteem niet bereiken!
* veilig bankieren en betalen, je kunt aanvullend het virtuele toetsenbord gebruiken tegen op hardware gebaseerde Keyloggers ( leggen stiekem toetsaanslagen vast)
* een speel/gebruikersomgeving waar kinderen niets kapot kunnen maken en dat geldt ook voor gastgebruikers! (hoe je die opzet komt in een volgende blogpost)
* veilig bèta software of verdachte programma’s draaien 
Lees er meer over in het Comodo Blog (Engelstalig)
In het tweede rijtje van de widget ziet je alle op mijn systeem geïnstalleerde browsers, die ik met een klik op het icoontje in de zandbak (vituele veilige omgeving) kan openen om
veilig te surfen en te bankieren. Handig toch?
Het eerste icoon is van Comodo’s eigen browser Dragon, gebaseerd op  Chrome / Chromium.
Deze browser is sneller, veiliger en geeft geen gebruiksgegevens aan Google door!
Je kunt wel alle Chrome extensies installeren en gebruiken of daarvoor inloggen op je Google-account zodat synchronisatie van bookmarks/favorieten en uitbreidingen automatisch plaatsvindt. Dragon is inbegrepen bij Comodo Internet Security, maar je kunt de browser ook los installeren. 
Voor de liefhebbers van Firefox heeft men Ice Dragon ontwikkeld.

image 
Comodo Dragon: je kunt met een klik de browser in de zandbak laten draaien en daar op dezelfde manier weer terug onder Windows.
Reuze handig om veilig te surfen en te bankieren!
Voor de gemiddelde gebruikers bieden de standaardinstellingen na installatie prima bescherming, maar ervaren computeraars en experts kunnen hun lol op
met onder meer geavanceerde instellingen, de firewall-opties, Host Intrusion Preventie System (HIPS, blokkeert indringers) en Cleaning Essentials
Geïnteresseerden kunnen in ieder geval alvast eens een kijkje nemen in de uitgebreide Engelstalige online help waarin het product uitgebreid met schermafbeeldingen
beschreven staat!
Na de installatie moet een eerste scan van het systeem uitgevoerd worden, de zogenaamde Waarderingsscan:

image

Er vindt een herkenning en classificatie van alle bestanden plaats, de meeste op mijn PC worden ‘Vertrouwd’ bevonden.
Er zaten echter wel wat valse waarschuwingen tussen. De gemiddelde gebruiker zal daar minder last van hebben, want mijn testdesktop is een verhaal apart met
duizenden (download) bestanden vanaf 2002!
Comodo Internet Security biedt, net als de meeste concurrenten, gelaagde bescherming aangevuld met enkele unieke eigenschappen.
Natuurlijk is protectie op basis van een virusdatabase en heuristische / gedragsscanning voor nieuwe onbekende malware aan boord.
Maar ook scanning en gedragsanalyse in de cloud (datawolk van alle gebruikers ); Defense+ met speciale bescherming van essentiële systeembestanden; gebruik van een ‘white list’ met een paar miljoen bekende veilige computerbestanden; maar ook een lijst in de cloud met vertrouwde ontwikkelaars en bestanden; Secure DNS (indien ingeschakeld tijdens installatie) met een zwarte lijst van malwaresites en ‘Auto Sandbox’  technologie.
En dat laatste is een belangrijke component want onbekende code en programma’s worden automatisch geheel of gedeeltelijk in de virtuele omgeving van de zandbak geplaatst
waar ze, afgesloten van het systeem, geen schade kunnen aanrichten.
In testuitslagen van AV-test.org scoorde Comodo prima op protectie onder Windows 7 100% (juli/aug) en Windows 8 96 % (jan/febr, n.b. score op site is niet correct volgens Comodo)  
Op de afbeelding hieronder wordt een programma niet herkend en krijg je als gebruiker de keuze om het in de zandbak te starten,  normaal te starten , of te blokkeren
image
Je kunt informatie opvragen door op het bestand te klikken of eventueel naar het bestand te zoeken via Google op het Internet als je geen idee hebt waar het over gaat.
Als je zeker weet dat het een vertrouwd programma/bestand is dan kun je ‘Vertrouw deze applicatie’ aanvinken.
Op de rechter schermafbeelding zie je een melding dat een programma automatisch in de zandbak is geknikkerd.
Als je zeker weet dat het een veilige applicatie betreft kun je voor ‘Niet weer Zandbakken’ kiezen.





image 




Ik zal voor de duidelijkheid nog een paar schermafbeeldingen uit Comodo Internet Security laten zien die je als gebruiker kunt tegen komen.

imageimage


De linker afbeelding is het opstartscherm na installatie. GeekBuddy is een betaalde support- en computerhulpservice, hoewel je dat hieruit niet kunt afleiden. Over GeekBuddy, een uniek aanbod van Comodo, zo dadelijk meer. De afbeelding rechts is de melding als er mogelijke malware wordt gevonden. Ook hier het aanbod van GeekBuddy (Je kunt aanvinken dat je de GeekBuddy niet meer te zien krijgt), als je op ‘Nee….’ klikt, neemt Comodo zelf de nodige maatregelen en zet de verdachte code of bestanden in quarantaine. Vandaar uit kun je ze gemakkelijke inzenden voor analyse door Comodo.  
Laten we ook eens even naar de interface kijken:

imageimage

Links het Compact Menu, overzichtelijk en alles is in orde. Rechts het Geavanceerd Menu dat meer informatie over acties en onderdelen geeft.
In een speciaal Comodo album heb ik overigens voor de liefhebbers nog veel meer schermafbeeldingen met toelichting gezet.
Als je al dit moois leest en ziet, vraag je jezelf af, hoe dit gratis kan zijn? Nou allereerst het motto van Comodo: ‘veiligheid is een recht geen luxe, ook op het Internet’, dus daarom levert men een complete gratis Security Suite. Daarnaast hoopt Comodo natuurlijk ook dat je een upgrade of ander product of service aanschaft en men verdient vooral  de kost op de zakelijke markt. En hun aanbod is in Nederland zeer aantrekkelijk zijn voor (kleine) bedrijven en zakelijke netwerken. 
*Sinds  13 januari 2014 is BlackIP distributeur voor de Endpoint Security Manager platform van Comodo voor de zakelijke markt*
Laten we eens even kijken wat ze te bieden hebben!
Op de eerste plaats de versies van de Suite: Comodo Internet Security Premium, Pro en Complete
imageDe genoemde diensten worden ook in Nederland geleverd, dus bij de Pro-versie  virusvrij garantie: gratis live (via VPN) hulp bij het opschonen van virusbesmetting, lukt het hun experts niet, dan worden tot maximaal 500 Dollar reparatiekosten vergoed. Gegarandeerd!
De prijs in het overzicht in in Dollars voor een PC.
Voor 3 computers in Euro's kom je uit op 38 Euro, inclusief BTW. Je kunt dit uitbreiden met de al eerder genoemde GeekBuddy: het klokje rond altijd hulp bij computerproblemen met die 3 PC’s voor 66,46 Euro!
image


Men biedt ook telefonische support. Tevens handig in het geval dat malware de Internetverbinding plat legt.
Comodo Internet Security Complete heeft als extra’s Trust Connect Wi-Fi Data Encryption aan boord dat draadloze datatransfers tot 10 GB per maand veilig versleutelt (ook los te koop) en je kostbare gegevens meer NSA- en hufterproof maakt.
En 50 GB online opslag/backup en werken in de cloud
Voor 3 pc’s: 85,51 Euro per jaar, uitgebreid met Geekbuddy  94,96 Euro. (prijzen afhankelijk van valutakoers) Koopjes dus voor (midden en klein) bedrijven en andere organisaties als je veilig en verzekerd van support je werk wilt doen.
Je kunt bij aankoop desgewenst kiezen voor automatische verlenging van het abonnement na een jaar.
De hulpdiensten zijn overigens Engelstalig! De markt hier is nog te klein om deze in het Nederlands aan te bieden.
In de gratis versie klik je voor hulp op het vraagteken in de hoofdinterface. Dat leidt naar de prima online manual, de uitgebreide forums (Nederlandstalige moderators aanwezig) en Geekbuddy.
Je kunt ook een diagnoseprogramma draaien.

Bekijk ook even deze Engelstalige video over hulpmogelijkheden in de gratis versie.
Er staat ook een interessante een jaar oude test op Youtube over versie 6, die inmiddels alleen maar beter geworden is.
Er overigens wel een verklaring voor de opmerking daar dat protectie in de suite verschoven is van HIPS naar Sandbox: dit veroorzaakt veel minder meldingen, dus wordt het product gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker.
Maar zoals al eerder in dit artikel opgemerkt: gevorderden kunnen aan de slag met allerlei aanvullende beschermende techniek en opties.
En indien van toepassing kan uw eigen GeekBuddy  Comodo Internet Security Complete desgewenst perfect en op maat voor u configureren!
Al met al speciale en zeer concurrerende producten dus, ook voor de thuisgebruikers.
Als ik ondernemer was, of een kantoor (aan huis) had, of een stichting, vereniging of school beheerde, dan wist ik het wel!
Net als Neil J. Rubenking, reviewer bij PCMAG.com, die Comodo Internet Security Complete 2013 uitriep tot Editor’s Choice
Het klopt inderdaad dat het herkennen van Phishing sites op dit moment niet Comodo’s sterkste punt is,
maar dat kun je eenvoudig oplossen met de gratis browseruitbreiding Bitdefender TrafficLight voor Firefox, Safari, Chrome (en Comodo’s Dragon)
Je hebt dan meteen ook extra uitstekende bescherming tegen malware tijdens het surfen op het Internet toegevoegd (TrafficLight is altijd een aanrader voor elke PC op het Internet)
Een overzicht van alle producten en diensten van Comodo vind je op de Comodo homepage
Wat mij betreft kan de concurrentie de borst natmaken!
Het gratis Comodo Internet Security is qua functionaliteit en innovatie niet te kloppen.
Geen wonder dat ze op dit moment zo’n 3 miljoen nieuwe gebruikers per maand krijgen!
Het is voortaan de standaard op al mijn pc’s en ik kan voorlopig wel stoppen met het testen en reviewen van andere suites!
Kijk zelf maar eens naar de mogelijkheden en de prijzen van de concurrentie:
AvastBitdefender  - G Data  - KasperskyNorton
*Comodo vergt wel enige gewenning en meer interactie van de gebruiker dan de betaalbare topscorer G Data, dus is dat product de beste keuze als je weinig van computers af weet of nooit gestoord wil worden en daar een redelijk bedrag voor over hebt!*

PC-RUBRIEK DE MONITOR – review , test Comodo Internet Security , november 2013








 


   


 

Geen opmerkingen: